DIY Tee

DIY Tee

T-skjorter er et basisplagg som de fleste av oss bruker daglig, og for mange av oss blir det en forbruksvare. Derfor er det en veldig kjekk ting å kunne lage selv etterhvert som man trenger nye – nedenfor finner du vår fremgangsmåte for å lage ditt eget mønster og deretter sy din egen t-skjorte!

Steg #1 – Mønster

Finn fram en t-skjorte du liker passformen på og ønsker å gjenskape. Brett t-skjorten dobbelt på midten vertikalt og marker med nåler hvor midten på plagget er. Legg halve t-skjorten over et mønsterpapir, gråpapir eller stort ark (tips: du kan også bruke avispapir, brukt gavepapir eller lignende).

Tegn rundt det som er fronten på t-skjorten, uten ermet. Vær nøye med å følge sømmene på t-skjorten, spesielt rundt ermehull. Om du ikke får plass til hele lengden av t-skjorten på arket ditt er ikke dette så farlig, du kan justere lengden når du skal klippe.

Legg t-skjorten med framsiden ned på et nytt stykke papir og gjenta tegneprosessen. Du har nå hele ‘bolen’ til mønsteret ditt!

Gjør så det samme med ermet – pass på at ermet er brettet på midten, slik at sømmen som møter ermhulen danner den ene bretten. Tegn rundt hele ermet, her kan det være lurt å nåle fast ermet i papiret ditt og så brette bort t-skjorte-bolen etterhvert som du tegner rundt der ermet møter ermehullet i t-skjorten.

Mønsterdelen til halsen er et rektangel med litt kortere lengde enn halsåpningen på mønsteret. Du kan justere høyden på rektangelet ut i fra hvor høy hals du ønsker. Jeg brukte et rektangel med målene 40 x 5 cm.

Forhåpentligvis ser mønsteret ditt omtrent slik ut nå:

Steg #2 – Klipp

Nå er du klar til å klippe ut delene dine! Stoffet du velger bør ha litt elastitet (tips: det behøver ikke ha elastan/stretch så lenge det er et strikket stoff). En lett jersey passer fint til en t-skjorte, eller du kan bruke en tykkere ribb om du vil lage en helt tettsittende modell. Jeg bruke et lett merinostoff som du finner her. Du trenger omtrent én meter ut i fra hvilken størrelse og lengde du ønsker, og hvor bredt stoffet er.

Siden du har tegnet av halve deler av t-skjorten, skal alle mønsterdelene bortsett fra halsen klippes på brettet stoff. Pass på at du bretter og tegner av hele mønsteret ditt før du klipper slik at du får utnyttet med mulig av stoffet og sørger for at du har nok stoff. Pass også på at du klipper alle mønsterdelene i riktig retning på stoffet for å få riktig fall og stretch – alle delene skal ligge med brettekanten i trådretningen på stoffet.

Steg #3 – Sy

Nå kan t-skjorten sys sammen! Jeg brukte en overlock maskin, men du kan også sy med sikksakksøm på en vanlig symaskin.

Start med bolen – legg rette mot rette og nål sammen skulder- og sidesømmer. Sy sammen skuldersømmene og sidesømmene så er bolen klar for hals og ermer!

Gjør klar hals og ermer – brett ermet i to med rettsiden innover, sy langs klippekanten som er tvers over brettekanten slik at du lager et sylinder. Gjenta dette på begge ermene. Brett hals-rektangelet med rettsiden innover slik at kortsidene møtes, sy en søm over kortsiden slik at du får et sylinder. Halsen skal så brettes dobbelt på langs, med vrangsiden innover. Press hals-delen slik at den holder seg jevnt brettet.

Sy i ermene – sett ermet i bolens ermehull med rettsiden mot rettsiden på bolen. Plasser sømmen på ermet slik at den møter sømmen nederst i ermehullet på bolen. Fest noen nåler rundt slik at ermet blir jevnt fordelt i ermehullet. Sy en søm helt rundt og gjenta på andre siden.

Sy i halsen – sett i halsen i bolens halshull med rettsiden mot rettsiden på bolen. (Tips: hvis du ikke bruker merkelapper, plasser sømmen på halsen midt bak på t-skjorten slik at du lett kan se hva som er bak fram på t-skjorten når den er ferdig). Sett en nål midt bak, midt foran og på hver skuldersøm slik at du får fordelt halsen jevnt rundt i halsåpningen. Sy en søm helt rundt, samtidig som du fordeler halsen jevnt rundt, pass på at du ikke strekker i selve t-skjorten, kun hals-delen.

Sy opplegg – nå kan du gjøre siste finish og t-skjorten er ferdig! Der er mange typer opplegg og finish man kan velge til en t-skjorte, jeg valgte en overlocket råkant neders og laget et oppbrettet opplegg på ermene som jeg sydde med en tvillingnål på vanlig symaskin. Har du coverlock kan du bruke det på begge oppleggene. Du kan også sy en søm rundt halsåpningen med tvillingnål eller coverlock for å forsterke halsåpningen så den ikke utvider seg.

Finito! – Gratulerer med ny t-skjorte, og mønster som kan brukes om igjen og om igjen. Og var det noe med passformen som ikke var helt perfekt kan mønsteret justeres og graderes i det uendelige, bare pass på at du lager deg en backup før du begynner å klippe i tilfelle!

Vi har veldig lyst å se t-skjortene deres – tagg oss på instagram med @indigoindigo.no eller bruk hashtaggen #indigodiytee

Noen av våre egnede stoffer:

0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbake