GOTS vs. OEKO-Tex

GOTS vs. OEKO-TEX

Handler du stoff i metervare i dag finner du ofte merkinger som OEKO-TEX og GOTS, men hva er egentlig det beste alternativet?

GOTS (The Global Organic Textile Standard) er den verdensledende tekstilforedlingsstandarden for økologiske fibre.

Sertifiseringen omfatter hele tekstilforsyningskjeden – fra fiberdyrking til ferdigbehandlet stoff, og tar for seg både miljøvern og etiske retningslinjer i samsvar med blant annet FNs kriterier for menneskerettigheter.

Tekstiler merket med GOTS organic må inneholde minimum 95% økologiske fibre.

Les mer →

I motsetning til GOTS har ikke den mest vanlige OEKO-TEX sertifiseringen, Standard 100, noe med økologiske fibre å gjøre.

Tekstiler merket med OEKO-TEX Standard 100 er sertifisert “ufarlig for menneskers helse”. Tekstilene er gjennomgått testing for å forsikre at de ikke inneholder skadelige stoffer. Standarden er delt inn i fire grupper med forskjellig mengde tillatte skadelige stoffer ut i fra bruksområde, hvor den strengeste standarden gjelder for babyklær.

OEKO-TEX standard har ingen krav til fiberinnhold.

Les mer

Hva er egentlig fordelen med økologiske stoffer?

Økologiske stoffer er laget av fiber fra planter som er dyrket etter standarder for økologisk jordbruk, eller laget av ull fra dyr i økologisk dyrehold. Økologisk jordbruk og dyrehold har ingen bruk av kunstgjødsel og plantevernmidler, det er ikke lovlig med giftige kjemikalier og genmodifiserte frø – ved å fjerne disse bevarer man helsen til jorden, naturen, mennesker og dyr.

I tillegg til å spare naturen for giftstoffer benyttes det også langt mindre vann og energi i dyrking av for eksempel bomull i økologisk jordbruk kontra konvensjonell bomull, hele 71% mindre vann og 62% mindre energi (denne beregningen avhenger av hvilken del av verden bomullen er dyrket i og hvor mye nedbør den får).

Menneskene som arbeider med økologisk jordbruk har mye tryggere og sunnere arbeidsforhold. De utsettes ikke for kjemikalier i sitt arbeid og risikerer ikke de forskjellige sykdommene som ofte oppstår blandt bøndene som arbeider med konvensjonell dyrking av for eksempel bomull. Rundt 200 000 mennesker dør hvert år av plantevernmiddelforgiftning over hele verden, og flere blir sykehusinnlagt. Kronisk eksponering for plantevernmidler har vært knyttet til kreft, Alzheimers og Parkinsons sykdommer, hormonforstyrrelser, utviklingsforstyrrelser og sterilitet (Kilde: Environmental Justice Foundation). Kjemikaliene påvirker ikke bare bøndene som arbeider direkte med dem, men også menneskene som bor og lever i områdene rundt – kjemikaliene havner i elver som benyttes til drikke- og badevann for lokalbefolkningen.

Ved å velge økologiske stoffer bidrar vi til:

Bevaring av miljøet

Et friskere dyre- og insektliv

Bedre helse for arbeiderne

0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbake