Hva er DWR og PFAS? 🤔
Når man skal handle regntøy eller vannavstøtende tekstiler er man ofte borti forkortelsene DWR og PFAS. Men hva betyr det, og hva er egentlig forskjellen?
PFAS
Står for Perfluoroalkyl substances (perfluorerte stoffer) og er syntetiske kjemisk sammensatte stoffer som ofte brukes som et DWR-belegg på vannavstøtende tekstiler.
Kalles gjerne også PFC, som står for fluorinated chemicals.
DWR
Står for ‘Durable Water Repellent’ og er definisjonen på et belegg som påføres tekstiler for å gjøre dem vannavstøtende.
DWR-belegg gjør tekstiler vannavstøtende over en viss, tid ut fra bruk- og vaskehyppighet, og behandlingen bør fornyes.
PFAS
Forskning viser at PFAS er miljø- og helseskadelig. PFAS er syntetiske stoffer som er kjemisk fremstilt og inneholder fluorkarboner. Når PFAS brukes i DWR-belegg på tekstiler vil de miljøskadelige stoffene skylles ut i naturen hver gang tekstilene vaskes, og hver gang det regner. Disse stoffene forsvinner ikke bare ned i grunnvannet, men sirkulerer i naturen sammen med regn. Målinger gjort av regnvann i flere verdensdeler viser at vi allerede har nådd maksimumsgrensa på hva planeten tåler. Mengden PFAS i drikkevann ligger over sikkerhetsgrensen til både USA og Danmark.
Alternativer
Men DWR er altså ikke nødvendigvis en miljø-synder, så lenge det ikke inneholder PFAS. I teorien kan et såkalt DWR-belegg være naturlig og miljøvennlig. Man kan behandle tekstiler med naturlige stoffer for å gjøre dem vannavstøtende, som for eksempel bivoks og annen plantebasert voks eller olje (ofte kalt oilskin).
Det finnes også nye innovative behandlingsmetoder som for eksempel RUCO®-DRY ECO, eller tekstilet Ventile®, som ikke inneholder PFAS og er GOTS-sertifisert. Disse tekstilene er vannavstøtende, men samtidig myke og smidige, og uten den voksede følelsen som gjerne bivoksbehandlede tekstiler får. Tekstilene kan også vaskes i maskin opptil et titalls ganger før de bør re-impregneres.